Wetenschap heeft het verouderingsproces ontrafelt - en hoe jij dit kunt stoppen.

Wetenschap heeft het verouderingsproces ontrafelt - en hoe jij dit kunt stoppen.

NAD uitgelegd: de grensverleggende, baanbrekende invloed in de gezondheidswetenschap

Er is wetenschappelijke consensus dat onze NAD niveaus op natuurlijke wijze dalen naarmate we ouder worden. Wanneer NAD daalt, nemen de kans op ouderdomsklachten, leeftijd gerelateerde ziekten dramatisch toe. Het lichaam functioneert simpelweg niet goed meer bij lagere concentraties. En wanneer we 50 zijn, hebben we nog maar de helft van de NAD niveaus vergeleken met een 20er! Wanneer de NAD niveaus verhoogt worden, kan ziekten en ouderdomsklachten voorkomen en de levensduur verlengen. Bovendien bevordert het de metabolisme waardoor energie gemakkelijker vrijkomt in het lichaam.

"Er is een sterke correlatie gezien tussen NAD afname en ouderdomsklachten"

Maar hoe komt dit precies, waarom speelt NAD zo een grote rol in de gezondheid van het menselijk lichaam?

De rol van NAD+

NAD is essentieel voor de gezondheid en lang leven. Het wordt gezien als 'hulpmiddel' bij allerlei cellulaire reacties. Het speelt een rol bij de activiteit van de stofwisseling, DNA-herstel en celregeneratie. Zonder NAD zou je dus geen energie meer kunnen aanmaken en houdt je lichaam het nog geen 30 seconden vol!

NAD kun je zien als de benzine die alle cellulaire processen in je lichaam aandrijft. Deze processen zijn van levensbelang en houden je gezond. DNA-herstel bijvoorbeeld, vermindert de slijtage van de cellen. Door de NAD niveaus hoog te houden kun je op deze manier veroudering tegen gaan.

De relatie tussen veroudering en DNA-herstel.

Stel je eens voor: je kopieert een foto in een kopieermachine. Van die kopie wordt weer een nieuwe kopie gemaakt, enzovoorts. Soms gaat er iets mis: er zit een vouw in de kopie, of er komt een haar tussen. Al deze fouten worden weer mee gekopieerd bij de volgende kopie. Dit is hoe cellen zich delen in je lichaam. Elke fout is terug te vinden in het DNA, en dat maakt DNA herstel zo ontzettend belangrijk, want hiermee worden de kopieer fouten mee weggepoetst!

Wanneer deze fouten niet worden weggepoetst, zien we de resultaten van ouderdom. Grijze haren, rimpels, verminderde energie door een verstoort metabolisme, etc. Daarom heeft NAD ook zo'n grote invloed op het verouderingsproces, en zien wetenschappers steeds meer gezondheidsvoordelen bij het verhogen van deze stof. Bovendien wijzen verschillende studies uit dat het verhogen van NAD door middel van NMN geassocieerd wordt met de volgende voordelen:

  • Een anti-verouderingseffect: door het repareren van het DNA en het reguleren van de genexpressie kan het verouderingsproces tegengegaan worden.
  • Verbeterde metabolisme: omdat de energiemetabolisme van de cel verbeterd wordt, krijg je meer energie en wordt leeftijds-gerelateerde gewichtstoename tegengegaan.
  • Betere cognitieve functie: NMN heeft de gezondheid en cognitieve functie van het brein aanzienlijk verbeterd in dieren. Het heeft potentie voor het behandelen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Alzheimer.
  • Cardiovasculaire gezondheid: studies wijzen uit dat de kans op hart- en vaatziekten verminderd worden bij het nemen van NMN. In deze studies is waargenomen dat NMN de oxidatieve stress vermindert en daarbij de slijtage vermindert en functie verbetert van de bloedvaten. Bovendien suggereert onderzoek dat NMN mogelijk een ontstekingsremmende werking heeft.
  • Verbeterde insuline gevoeligheid: Na het nemen van NMN in dierstudies is de insulinegevoeligheid aanzienlijk verbeterd, wat suggereert dat het helpt bij het voorkomen en behandelen van diabetes type 2.
  • Verbeterde vruchtbaarheid: studies wijzen uit dat NMN de mitochondriale functie verbetert waardoor de ontwikkeling, rijping en functie van de ei- of spermacellen ondersteund wordt.
  • Verbeterde oogfunctie: bij veroudering neemt de oogfunctie af. Wanneer muizen NMN toegediend krijgen blijven de ogen goed functioneren. 
  • In muizenstudies heeft NMN verouderings-gerelateerde epigenetische veranderingen weten te herstellen of voorkomen, waardoor gezondheidsproblemen minder snel optreden of zelfs voorkomen worden.

NAD+ verhogen.. hoe dan?

Gelukkig is het wetenschappelijk bewezen dat de natuurlijke stof NMN de NAD niveaus verhoogt met tot wel 240%! Bovendien kan suppletie van Apigenine indirect ook een verhoging van NAD geven. Dit komt omdat het de stof CD38 remt. CD38 wordt uitgescheiden door de ongezonde 'zombie cellen' als ontstekingsfactor en is een enorme verbruiker van NAD. Het remmen van deze stof verhoogt dus weer de NAD concentraties.

Back to blog